CRM:ää pelkääjän paikalta

Varmasti ainakin kymmenen vuotta sitten puhuttiin ensimmäisen kerran siitä, että mobiilidatayhteydet tekevät erilaisista offline-tilassa toimivista järjestelmistä tarpeettomia. CRM:n käytössä mahdollisuus käyttää järjestelmää muualla kuin toimiston verkossa on ollut keskeistä monessa liiketoiminnassa, ja siksi mahdollisuus mobiiliin verkkoyhteyteen on ollut kiinnostava vaihtoehto. Käytännössä on kuitenkin jouduttu turvautumaan offline-ratkaisuihin, sillä järjestelmien arkkitehtuuri ei ole tehnyt niistä toimivia mobiiliyhteyden yli. Offline-tietokanta taas ei ole mm. tietoturvasyistä ollut monessa yrityksessä mahdollinen. Olisiko nyt tilanne jo muuttunut mobiilidatan suhteen?


Kirjoitan tätä blogia autossa, joka liikkuu Etelä-Suomen halki sallittuja talvinopeusrajoituksia käyttäen. Koska olen ns. pelkääjän paikalla, olen voinut tehdä koko ajan töitä. Ennen tämän kirjoittamista tein asiakkaalleni ehdotusta CRM-hankkeesta. Käytin sähköpostia, dokumenttienhallintaa, ja CRM:ää. Puhelimeni jakaa datayhteyden muodostamalla WLANin, johon läppärini on kytkeytynyt. Kaikki on sujunut ongelmitta, eikä tämä ole ensimmäinen kokemus tätä laatuaan Etelä-Suomen pääteillä liikuttaessa.

CRM:ää käytän selaimella, sähköposti toimii Outlookissa ja dokumenttienhallintajärjestelmä on M-Files. Blogin kirjoittamisen alustana on Evernote. (Tämä blogi sisältää tuotesijoittelua…) Esimerkiksi tällaisella kokoonpanolla matkatyö sujuu. Tässä kokoonpanossa itse asiassa vain selain vaatii koko ajan online-yhteyttä, joten toimintaympäristö on melko tunteeton mahdollisille lyhyille katkoksille.

Mobiilitekniikka tietenkin voi luoda edelleen lisäpaineita tehdä työtä missä vaan ja myös vapaa-ajalla. Mutta ajatellaanpa tätä: kuulin juuri eräästä henkilöstä, joka aloittaa mökkimatkansa perjantai-iltapäivällä aikaisemmin kuin ennen. Puoliso on päässyt aikaisemmin töistä ja ajaa, joten toinen voi osallistua iltapäivän palaveriin teleconfissa 3G-yhteyden avulla autossa mainiosti. Perhe pääsee ennen ruuhkia liikenteeseen ja viikonvaihde voi alkaa tuntikausia aikaisemmin kuin lähtemällä matkaan vasta päivän päättyessä.

Yksi tapa jolla olen testaillut mobiilidatan toimivuutta on nettiradion käyttäminen ajaessa. Nettiradiosovellukset puskuroivat bittivirtaa jonkin verran, minkä johdosta musiikki pätkii harvoin. Autossaankin voi siis nauttia tuhansien radiokanavien tarjonnasta paikallisradioiden asemesta.

Junassa ilmenee ilmeisesti enemmän ongelmia, mikä johtunee junan keskimäärin suuremmasta nopeudesta ja sen aiheuttamasta roaming-ongelmasta matkapuhelinverkossa. Toisaalta juniin rakennetaan yhä enemmän WLAN-verkkoja asiakkaiden käyttöön, vaikka kokemukseni mukaan niiden toimivuudessa on vielä toivomisen varaa.

Matka loppui kirjoitustöihin nähden kesken ja viimeistelen blogia nyt jälleen normaalissa verkossa toimistollani ja julkaisen sen. Jos olisin saanut kaiken valmiiksi tien päällä, julkaisemiseen mobiilidatayhteyden yli ei olisi ollut mitään estettä. Mobiilitekniikka on nyt kypsää hyödynnettäväksi ja se muuttaa edelleen tapojamme käyttää verkkoa. Verkko sulautuu yhä syvemmin arkeemme, ja parasta onkin, ettei meidän pian tarvitse erikseen miettiä ollenkaan, voimmeko tehdä jotakin verkosta riippuvaa jossakin vai emme.

Jätä kommenttisi

Scroll to top